Klímastratégia

Tatai klímastratégia

A tevékenység keretében a Klímabarát Települések Szövetsége által kidolgozott módszertan alapján, a projekt megvalósítás kezdetétől a települési szereplők aktív bevonásával kerül sor a klímastratégia kidolgozására.
A kidolgozott stratégia a klímaváltozás mérséklése mellett kiemelt hangsúlyt fektet a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos cselekvési irányok meghatározására is.

Tevékenységünk fő célja Tata város társadalmi és gazdasági szereplőinek érzékenyítése a klímaváltozással kapcsolatos kihívásokra, valamint a szükséges intézkedések, beavatkozási irányok hatékony végrehajtásának elősegítése érdekében azok együtt gondolkodáson alapuló meghatározása.

Klímastratégia

A klímaváltozás kockázatainak tudatosulása és érzékelhető növekedése kapcsán egyre hangsúlyosabb szerephez jutnak a jövő bizonytalanságaira és egyre komplexebbé váló kihívásaira rugalmasan reagálni képes stratégiák.

Ezért hoztuk létre Komárom-Esztergom megye klímastratégiáját, amely a klímaváltozás mérséklése mellett kiemelt hangsúlyt fektet a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos irányok meghatározására is.

A tevékenység fő célja a társadalmi és gazdasági szereplők érzékenyítése a klímaváltozással kapcsolatos kihívásokra, valamint a szükséges intézkedések és beavatkozási irányok hatékony végrehajtásának elősegítése.

Klímastratégia 2020

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Eddig ezeket a javaslatokat kaptuk

 1. Hello, I and my husband are expats living in Tata so please excuse my English. Hope you can translate that. So much agree with the majority of the suggestions posted mainly with waste management and public transport improvement. I dare to say these two areas are quite overdue and call for immediate attention.
  Waste management: provide bins for recycling and non-recycling material in the main public areas and at the housing estates (parks, main street, train and bus station, housing estates). Each household and businesses should be also able to recycle material. For example, council could provide different bags for different types of material like paper, plastics, metal, Tetra Pak cartons and make regular collection to take the waste into a recycling center.
  Public transport: Purchase new buses (electric or biofuel at the best) in order to manage CO2 emissions.

  1. Thank you for your remark!

   The local climate strategy includes the field of waste management and the field of public transport in the following articles:

   1)Waste management:

   4.5. A klímastratégia dekorbanizációs és mitigációs céljai (climate strategy’s decarbonization and mitigation goals)/MH/M5/M6

   5.1. Mitigációs intézkedések (mitigation measures)/M5 measure

   2)Public transport:

   4.5. A klímastratégia dekorbanizációs és mitigációs céljai (climate strategy’s decarbonization and mitigation goals)/MK/M3/M4

   5.3. Szemléletformálási intézkedések (measures to change attitude)/SZ-1

 2. Tisztelt Programfelelős!
  A felhívás kapcsán a klímastratégiával kapcsolatban az alábbi javaslattal élek.
  Nagyon fontos a klímatudatos szemléletváltás a lakosság körében . Szélesebb körben kell tudatosítani a klímaváltozás hatásait, a megelőzés lehetőségeit.(több előadás, kiadvány). Rendezvényeken lebomló vagy visszaváltható poharak használata . Felhívni a figyelmet a helyes , szelektív hulladékgyűjtésre .(még mindig sokan egészben dobják be a nagyméretű karton dobozt-, vagy el sem jut a kijelölt helyre). Lakossági együttműködés nélkül nincs eredmény !
  Fontos lenne a lakásokban a fűtések korszerűsítése, hőmennyiség mérők felszerelése a radiátorokra( ez nemcsak energiamegtakarítást jelent) Az átmenő forgalom csökkentése érdekében a lehetséges elkerülő út megépítésének vizsgálata. Köszönöm : Kántor Ilona

  1. Tisztelt Kántor Ilona!

   Köszönjük az észrevételeit!

   1)Klímatudatos szemlélet kialakítása:

   A klímastratégia 4.7. A klímastratégia szemléletformálási célja, 5.3. Szemléletformálási intézkedések része tartalmazza a térségi szemléletformálási programok erősítésére vonatkozó törekvéseket.

   2)Fűtés korszerűsítés:

   A klímastratégia céljai (4.5. Mitigációs célok, 4.6. Adaptációs célok), illetve a klímastratégia intézkedései (5. fejezet) kitérnek mind a lakossági, mind a vállalati épületenergetikai korszerűsítésre.

 3. Tisztelt Cím!

  Javaslatom, hogy a vàros nevezetességeinek díszkivilàgítását pandémia (főleg kijàrási korlátozás) idején 20:00-kor lekapcsolni. Tovàbbà “békeidőben” télen 22:00, nyáron 00:00-kor, hétköznapokon 22:00-kor szintén teljesen felesleges fény és környezet szennyezésnek tartjuk, nem beszélve a villanyszámla kiadásokról.
  Tisztelettel
  Varga Tamás

  1. Tisztelt Varga Tamás!

   Köszönjük a hozzászólását!

   A közös terek megvilágítása közfeladat, amelyet az Önkormányzati törvény kötelezőként ír elő az önkormányzat számára.
   Célszerűbb a közvilágításra vonatkozó energetikai fejlesztések elvégzése, környezettudatos világítási rendszerek bevezetése (pl.: LED izzókra való cserélés, napelemes rendszerek bevezetése). Erre vonatkozóan a klímastratégia tartalmaz is intézkedési javaslatot (M1).

 4. Tata Település Klímastratégiája 2018 – 2030
  véleményezés
  A 2020 évi szakértői munkák eredményeként megállapítást nyert, hogy jelenlegi térségi karsztvízkivételek mellett Tatán befejeződött a karsztrendszer, mintegy 30 éves regenerálódása, a karsztvízkivételek, az újraindult források hozama és a karsztos utánpótlódás egyensúlyban van. A klímaváltozási előrejelzések alapján az elkövetkező időszakban a napi középhőmérséklet, és a párolgás mértékének növekedése, és ezzel együtt a karsztrendszerbe történő beszivárgás mennyiségének csökkenése várható. Így jelenleg a karsztvízszint emelkedését a főkarsztrendszerbe beszivárgó csapadék mennyisége és éven belüli eloszlása, valamint a térségi karsztvízkivétel befolyásolja.
  A jelenlegi mérések alapján a forráshozamok nagyjából egy nagyságrenddel elmaradnak az 1900-as évek első felében becsült mennyiségektől, tehát közel nincs olyan vízbőség, amire a Klímastratégia tervez a jelenlegi és a távlati feladatok, illetve hasznosítási lehetőségek tekintetében.
  Jelenleg az utóbbi két évben lecsökkent forráshozamok okoznak gondot például az Angolparkban. A Vízimadár-tó, a Malom-patak nem kap megfelelő vízutánpótlást a Tükör forrásból, melynek vízhozama lecsökkent, nem bukik át a forráskürtőn.
  A vártnál lényegesen kisebb forráshozamok miatt elengedhetetlen a közvetlen, térségi vízgazdálkodás felülvizsgálata és átértékelése. A tatai, illetve közvetlen térségi jelentős karsztvízkiemelések tovább csökkenthetik a forráshozamot különösen az Angolpark vonatkozásában. Tata sokat veszíthet ezzel az „Élő vizek városa” jellegéből.
  A jelenlegi forráshozamok természetesen jelentősen befolyásolják a távlati hasznosítási terveket, elképzeléseket is.
  A fentiek alapján javasoljuk a településiklímastratégia felülvizsgálatát, a jelenlegi forráshozamok figyelembevételével.

  Magyar Hidrológiai Társaság

  1. Tisztelt Tóth Mária!

   Köszönjük a hozzászólását!

   A klímastratégiában feltüntetett forráshozamokat a 2020 szeptemberéig elérhető adatbázisokból nyertük ki.

   A vízgazdálkodással kapcsolatban az Aá6 adaptációs céloknál kitér a klímastratégia arra, hogy védeni szükséges a helyi forrásokat.
   Intézkedési szinten pedig az A1 adaptációs intézkedéseknél fogalmaz meg konkrét cselekvési javaslatokat a klímastratégia.

szechenyi logo