Bemutatkozás

Klímaváltozás Tatán

Hazánk globális és európai léptékben is különösen sérülékeny területnek számít az éghajlatváltozás várható hatásait tekintve, ugyanakkor a klímaváltozás hatásaival szembeni sérülékenység országunkon belül is hatalmas területi különbséget mutat. Éppen ezért a klímaváltozás eltérően érinthet egy-egy területet, régiót.

Ahogyan a Környezeti Energiahatékonysági Operatív Programban is olvasható, „a Magyarország hosszú távú fejlődési lehetőségeit meghatározó tényezők között kiemelt jelentőséggel bír a klímaváltozás, hiszen a modellek az elmúlt évtizedekben mért melegedés egyértelmű folytatódását vetítik előre a XXI. században a Kárpát-medence térségére.”

Bemutatkozás

A klímaváltozás kockázatainak tudatosulása és érzékelhető növekedése kapcsán egyre hangsúlyosabb szerephez jutnak a jövő bizonytalanságaira és egyre komplexebbé váló kihívásaira rugalmasan reagálni képes stratégiák.

Ezért hoztuk létre Komárom-Esztergom megye klímastratégiáját, amely a klímaváltozás mérséklése mellett kiemelt hangsúlyt fektet a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos irányok meghatározására is.

A tevékenység fő célja a társadalmi és gazdasági szereplők érzékenyítése a klímaváltozással kapcsolatos kihívásokra, valamint a szükséges intézkedések és beavatkozási irányok hatékony végrehajtásának elősegítése.

A projekt címe

„Helyi klímastratégia átdolgozása, és a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Tata térségében”

Azonosító szám: KEHOP-1.2.1-18-2018-00176

Kedvezményezett: Tata Város Önkormányzata

Támogatási összeg: 20.000.000 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Projekt megvalósítás kezdete: 2019. szeptember 1.

Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2021. november 29.

A projekt tartalmának bemutatása

Térségi önkormányzatok, civil szervezetek, gazdasági szereplők, oktatási és nevelési intézmények és lakosság/diákok részére interaktív, gyakorlatorientált programok workshopok, konferenciák:

  • érzékenyítés (a klímaváltozással kapcsolatos összefüggések és problémák felismertetése)
  • az ezeket a hatásokat csökkentő megoldások feltárása,
  • a jó gyakorlatok megismertetése,
  • a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodással kapcsolatos tudásmegosztás, tapasztalatcsere, egyéni megoldások és saját ötletek megbeszélése, gyakorlatba való átültetése.
  • a klímastratégia módszertanának ismertetése, igények felmérése,
  • a projekthez kapcsolódó feladatlapok és tesztlapok kitöltése.

A település/térség településeinek lakosságának, diákok/tanulók részére interaktív, program: A pályázó település, illetve a térség iskoláinak diákjai részére pályázatok szervezése:

  • pályázati felhívások (rajz, fotó és logó pályázat)
szechenyi logo