Klímaváltozás, városi klímastratégia workshop a tatai önkormányzat munkatársai részére

2020. augusztus 4-én a MI6 szakembere, Dr. Sági Zsolt előadásában a tatai önkormányzat munkatársai számára interaktív, gyakorlatorientált programot tartottunk. Az előadás témája a helyi klímastratégia átdolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Tata térségében volt.

A bemutató során ismertettük az általunk képviselt projektet (KEHOP 1.2.1), a klímastratégia módszertanát és a klímaváltozással kapcsolatos ismert összefüggéseket és problémákat.
A prezentáció alapvető célja a klímaalkalmazkodást és a klímaváltozás megelőzését szolgáló tevékenységek kereteinek, peremfeltételeinek biztosítása volt a térségi és megyei klímastratégia kidolgozásával.

Az előadás első felében az éghajlatváltozás problematikájáról és a várható hatásairól beszéltünk, továbbá azokról a lehetőségekről, melyekkel az önkormányzatok élhetnek az üvegházhatású gázok kibocsájtásának csökkentése érdekében. Átnéztük a sérülékenység szempontjából vizsgálandó rendszereket, továbbá a klímastratégiák sajátosságait is prezentáltuk az önkormányzati munkatársak számára. A workshop alatt, feladatlapok kitöltésével és gyakorlati példák segítségével, a résztvevőkkel közösen átbeszéltük az alapvető településszervezési és településüzemeltetési feladatokat is a várható klímahatások kivédése érdekében.